31 Ocak 2016 Pazar

BEYAZ DİŞLER İÇİN :)

İki diş hekimi olarak biraz da kendi alanımızla ilgili bilgiler verelim dedik ve hangi diş fırçası, hangi diş macunu, hangi diş ipi sorularının cevaplarıyla buradayız :) Sağlıklı, bembeyaz parlayan dişler herkesin hayali olsa gerek... Bizlerin estetik beklentileri arttıkça, piyasada ki ağız bakım ürünlerinin sayısı da artıyor. Hal böyle olunca, biz, diş hekimleri bile hangi ürünleri kullanmamız gerektiği konusunda kararsız kalıyoruz. Birçok ürünün örneğini deneme şansı bulduğumuzdan, kendi tercih ettiğimiz ürünleri sizlerle paylaşmak istedik.

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?




Ağız bakımı için kullanılan ürünler aslında yalnızca destekleyici ajanlardır. Öncelikle doğru biçimde ve yeterli sayıda diş fırçalamak gerekir ki kullandığımız ürünlerden fayda sağlayabilelim. Diş fırçalarken, dişlere ve diş etlerine zarar vermemek için; her zaman diş etinden dişe doğru, süpürür tarzda fırçalamak gerekiyor. Bu yöntemin dışındaki fırçalama şekilleri genel olarak diş sağlığınıza zarar verecektir, bilginize. Ayrıca günde 2-3 kere diş fırçalamak ve her diş fırçalamanın ortalama 2-3 dakika sürmesi de yapılması gerekenler arasında. İşte tüm bu kuralara uyduktan sonra olay doğru ürünü seçmeye geliyor.



Diş Fırçası


Rengarenk Curaprox Diş Fırçaları


Oral B Triumph 5000
Piyasada genel olarak "yumuşak", "orta", "sert" olmak üzere 3 farklı tipte diş fırçası satılıyor. Bireysel ihtiyaçlara ve kullanım şekline bağlı olarak en uygun diş fırçası tipi kişiden kişiye değişse de genel olarak bizlerin en sık önerdiği fırçalar orta sertlikte olanlar... Yumuşak fırçalar temizleme işleminde biraz etkisiz kalırken, sert olanlar da dişlere zarar verebiliyorlar. Diş fırçasında 100'lerce marka var. Hiç birine de kötü diyemeyiz, bütçenize uygun herhangi birini tercih edebilirsiniz.  Ancak bizin favorimiz,  "curaprox" marka diş fırçaları. Bu marka diş fırçaları marketlerde satılmıyor ancak çoğu eczaneden edinebilirsiniz. Bunun dışında diş fırçalama sürenizi ve dişlere uyguladığınız basıncı ayarlayabilmek için "şarj edilebilir diş fırçaları"ndan da faydalanabilirsiniz. Şarj edilebilir diş fırçalarının maliyetleri biraz yüksek olsa da, özellikle diş fırçalama işlemini farkında olmadan çok kısa tutanlar için oldukça kullanışlı ürünler olduğunu düşünüyoruz.




Diş Macunu

Sensodyne
Dişlerim daha parlak, daha beyaz görünsün diyorsanız diş macunu seçiminiz çok önemli. Genel olarak bir diş macununun içerdiği aşındırıcı elemanlar, aynı zamanda dişlerin de daha beyaz görünmesini sağlıyorlar. Bu nedenle zaten hassas, soğukta, sıcakta sızlayan dişleriniz varsa; aşındırıcı içeriği fazla olan beyazlatıcı macunlar rahatsızlığınızı arttıracaktır. Bu tip diş hassasiyeti olan kişiler için üzerinde "hassas dişler için" yazan macunları öneriyoruz. Özellikle "sensodyne" markasının hassas dişler için oldukça başarılı ürünleri mevcut.
Paradontax
Diş eti problemleri olan kişiler için de (diş etlerinde sızlama, kanama gibi) en iyi ürünlerden birinin "Paradontax" olduğunu düşünüyoruz. Geçekten dişeti rahatsızlıklarını azaltan bir ürün olmakla birlikte tadının oldukça kötü olduğunu da söylemeden geçmeyelim.. Tadı tuzlu çamura benzese de ürün gerçekten işe yarıyor:)
Colgate MaxBeyazlık
Gelelim herhangi bir problemi olmayıp da sadece dişlerim daha beyaz görünsün istiyorum diyenlere! Marketlerde satılan beyazlatıcı özellikteki diş macunlarından bütçenize uygun herhangi birini tercih edebilirsiniz aslında. Tabii ki macundan beklentiniz dişlerinizi 3-4 ton açması yönünde olmamalı. Fazla miktarda beyazlatma istiyorsanız, ancak diş hekiminizin uygulayacağı beyazlatıcı ajanlar sizi memnun edecektir. Diş macunuyla ancak 1 ton kadar beyazlama sağlanabiliyor. Çoğu kişi için de bu sonuç oldukça tatmin edici oluyor. Bizim kullandığımız ve sizlere tavsiye edebileceğimiz beyazlatıcı diş macunu ise "Colgate, MaxBeyazlık". Tadı güzel ve ferah olan bu ürünü biz günde 1 kere kullanmayı tercih ediyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın dişlerimizi günde 3 kere fırçalıyoruz ama sadece 1'inde beyazlatıcı ürün kullanıyoruz. Bu şekilde hem dişlerimiz daha beyaz ve parlak görünüyor, hem de aşındırıcı içeren beyazlatıcı macun kullanımını günde 1 ile sınırlayarak, dişerimizi de biraz daha fazla koruyabiliyoruz. Sizlere de, günde 3 defa ya da daha fazla beyazlatıcı macun kullanmaktan kaçının deriz :)




Diş İpi
Gum Flosbrush


Olmazsa olmaz bilginize! Diş fırçasıyla yalnızca dişlerin ön, arka ve çiğneyici yüzeyleri fırçalanabiliyor, dişlerin birleşimi olan ara yüzeylere diş fırçasıyla ulaşmak mümkün değil ne yazık ki. Dolayısıyla ağız, diş bakımını sağlamak ve çürük oluşumunu önlemek için günde en az 1 defa diş ipi kullanmak da önemli bir gereklilik. Diş ipi için de bir çok marka ve ürün mevcut. İstediğiniz herhangi birini tercih edebilirsiniz. Bizim favorimiz ise "Gum" markasının otomatik diş ipi. İçinde temiz ve kirli diş iplerinin döndüğü bir mekanizma olan bu diş ipini elinizi kirletmeden kullanabiliyorsunuz. Böylece dişlerin ara yüzünde biriken kötü kokulu yiyecek artıklarına dokunmadan kolaylıkla dişlerinizin arasını temizleyebiliyorsunuz. Bu marka ürünleri de marketlerden ziyade
eczanelerden temin edebilirsiniz.





Ara Yüz Fırçası


Dişlerinizin arasında boşluklar varsa diş ipi bu bölgelerin temizliğinde yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda ara yüz fırçası kullanımını öneriyoruz. Farklı kalınlıklarda satılan ara yüz fırçalarından, kendinize en uygun olanı seçip kullanabilirsiniz.





Köprü Altlarını Temizlemek İçin
Oral B Superfloss



Dental köprülerin altlarını temizlemek için ise en sık önerdiğimiz ürün "Oral B, Superfloss" diş ipi. İğneye benzer sert ucunu köprünüzün altına sokarak, sağa-sola hareket ettirerek güzelce temizliyorsunuz. Kullanımı oldukça kolay olan bir ürün... Bunun dışında ağzında kron, köprü gibi protetik restorasyonlar olanlara "ağız duşu"nu da şiddetle tavsiye ederiz. Biraz pahalı bir ürün ama fiyatının hakkını veriyor. Diş hekimlerinin kulandığı hava, su spreylerine benzeyen bu ürünle, protezlerinizin altına basınçlı su fışkırtarak, yiyecek artıklarını kolaylıkla temizliyorsunuz.







Ağız Bakım Suyu
Listerine gargara


Ferahlık veren, plak oluşumunu ve ağız kokusunu azaltan ağız bakım sularını kullanmanızı da tavsiye ederiz. Ancak ağız çalkalamak hiçbir zaman diş fırçalamanın yerini tutamaz, bilginize! Bu ürünleri, sabah-akşam diş fırçaladıktan sonra kullanmanızı öneririz. 

Genel ağız bakımı için tercih ettiğimiz ürünleri sizlerle paylaşmak istedik, ancak ağız ve diş sağlığınız için 6 ayda 1 düzenli kontrollere gitmeyi de ihmal etmeyin deriz :)






Sevgiler






















1 yorum:

  1. Guzel ve bilgilendirici bir yazi olmus. Kendi adima burda bahsedilmeyen ama benim hayran oldugum ve soran insanlara gonul rahatligiyla bahsettigim bir urunu de ben paylasayim: colgate sensitive prorelief!
    Dis sikma aliskanligima bagli olarak bazi noktalarda tamamen kaybolan minem nedeniyle cok sevdigim can erigi ve yesil elma gibi eksi seyleri birden fazla tukettigimde dislerimde hassasiyet oluyor. Bu durumda dis macunundan biraz elime sikip hassasiyet olan bolgeye surup bekletiyorum daha sonra fircaliyorum dislerimi sonucta kullandigim sey bir macun :) tavsiye ederim!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkürler...